Finalisten Kleine Prijs van Fryslân 2018 bekend!

Dit jaar wordt de Kleine Prijs van Fryslân voor de tweeëndertigste keer georganiseerd. De wedstrijd begon dit jaar met 35 acts in zeven voorrondes. Twaalf acts mochten vervolgens de strijd aangaan in twee halve finales. Hieruit zijn vijf totaal verschillende finalisten gekomen. De organisatie waarschuwt voor een denderende finale op 16 juni in Iduna, Drachten.

De halve finales waren dit jaar op 12 mei in Neushoorn, Leeuwarden en 18 mei in Het Bolwerk, Sneek. In elke halve finale hebben twee acts zich geplaatst voor de finale. Tevens heeft Friesland Pop nog één wildcard uitgedeeld.

In de eerste halve finale werd er door zes acts hard gestreden. Na een lang juryberaad hebben Lester Blackfield en Lowland Kid een plek weten te bemachtigen voor de finale. Lowland Kid is een indierock band om vies bij te kijken. De jury vond deze band eigenlijk gewoon af en het speelplezier van de mannen sloeg over op het publiek. Lester Blackfield is een alternatieve rockband uit Harlingen, bestaande uit alle leden van David and the Dutchman. Volgens de jury heeft Lester Blackfield een verrassende en volwassen sound door de mysterieuze tonen die zij creëren. De zanger heeft een bijzondere eigen geluid en de heren spelen superstrak.

Vanuit de halve finale in Het Bolwerk zijn Esther de Jong en Psychotic Lumberjacks door naar de finale. Esther de Jong had tijdens de voorrondes een plek in de halve finale weten te bemachtigen middels een wildcard. Toch heeft zij met haar gevoelige liedjes de jury weten te overwinnen. Ondanks dat de jury het gevoel had dat Esther in de halve finale even moest inkomen, vonden ze haar performance indrukwekkend. Psychotic Lumberjacks, die niet in de voorrondes aanwezig waren, maar een plek in de halve finale hadden bemachtigd door het winnen van de Music Battle 058. Zij maken progressieve garagerock. De jury was aangenaam verrast en vind deze band ontzettend origineel en muzikaal. Ze noemen de band “super freaky”.

Middels een wildcard gaat Torrential door naar finale op 16 juni in Iduna te Drachten. Torrential is een dynamische post-hardcore band uit Wolvega. Hun sound wordt mede bepaald door het gitaarmerk Mozer, het eigen merk van zanger Michiel Mozer. Torrential heeft de organisatie weten te overtuigen bij hun voorronde in Burgum. De band bestaat uit zeer goede muzikanten en de super energieke frontman maakt het plaatje af. Hun show in de halve finale kwam minder uit de verf waardoor deze jury er weinig in zag. De voorronde show heeft de organisatie echter omver geblazen, wat voldoende bleek voor een wildcard naar de finale.

In de finale in Iduna te Drachten maken de finalisten kans op een studioprijs van 1500,- en verschillende optredens op onder andere Befrijdingsfestival 2019, Eurosonic Noorderslag 2019 en Freeze Festival 2018.

Daarnaast is er een dikke publieksprijs te vergeven, namelijk een videoprijs van 1000,- te besteden bij July Interactive. Ook zijn er muzikantenprijzen voor de beste individuele muzikanten, een geldbedrag te besteden bij Van Der Glas te Heerenveen. De entree voor deze spannende avond is vijf euro. 

Boekenlegger op de permalink.